Van CAMM tot Miss Germany

Roberta en Ademilson Barros begonnen met CAMM in 1983. Hun dochter Domitila, die een jaar later dus in het project werd geboren, woont sinds 2005 in Duitsland, werd in 2022 tot Miss Germany gekozen, en schreef nu haar levensverhaal op in het boek Rebel Dreamer.

In het boek beschrijft Domitila hoe ze opgroeide in het project CAMM, in de wijk Linha do Tiro (Schotslijn), één van de favela’s van Recife. Haar ouders, die ondanks hun afkomst hebben kunnen studeren, zijn er begonnen straatkinderen op te vangen en les te geven. Hun bedoeling is vooral een tegenwicht te bieden tegen de uitzichtloosheid van de wijk, met grote armoede, en veel criminaliteit, vooral rond drugs, waarin ook de kinderen vaak al vroeg worden meegenomen. De politie doet regelmatig invallen in de wijk, en schiet er dan lustig op los. Alle kinderen weten dat ze dan dekking moeten zoeken, maar als ze 12 is, wordt Domitila’s beste vriendin door een ‘verdwaalde’ politiekogel gedood.

Roberta en Ademilson zorgen ervoor dat Domitila en haar broer Carlos wél naar school gaan, en Domitila begint al jong kinderen in CAMM te leren lezen door de lessen te combineren met veel beweging; de kinderen zijn niet gewend stil te zitten en zich te concentreren. Als in 2000 jongeren uit de hele wereld die veel voor hun omgeving betekenen van de VN naar Florida mogen komen, beschrijft Domitila in een brief hoe ze lesgeeft, en ze is één van de 2000 jongeren die als ‘Millennium Dreamer’ worden uitgenodigd. Door dat bezoek ziet ze hoe het leven buiten de favela eruit kan zien, zoals ze ook een paar jaar eerder al gemerkt had toen ze bij een Duitse familie mocht logeren, waarvan de vader een film over CAMM had gemaakt.

Na een bachelorstudie in Recife krijgt Domitila een beurs om in Duitsland haar studie voort te zetten. Het is niet eenvoudig te wennen aan de taal, aan de bureaucratie, aan de manier waarop er met spullen wordt omgegaan (in Recife zoeken kinderen waardevolle materialen in de afvalbergen van die spullen) en aan het feit dat je ’s avonds over straat kunt zonder dat overal gevaar dreigt. Ze houdt op veel plekken voordrachten over CAMM, en helpt zo het project overeind te houden, ook in de periode dat haar ouders hun eigen huis moeten verkopen om schulden van CAMM te kunnen afbetalen. Die schulden ontstonden toen een grote organisatie die CAMM steunde plotseling besloot zijn geld elders in te gaan zetten.

Na het afronden van haar studie, een baan in de jeugdhulp die haar niet gelukkig maakt en een burn-out, komt Domitila, ondanks bureaucratische drempels die opgeworpen worden, door de inburgeringstest, en krijgt ook de Duitse nationaliteit. Ze begint She is from the jungle, een bedrijf dat kleding en sieraden verkoopt die zijn gemaakt door vrouwen uit de favela’s. Ze treedt op als spreker, coach en influencer, en wordt in 2022 tot Miss Germany gekozen. Bij die verkiezing gaat het nu vooral om de uitstraling van de kandidaten. Ze geniet ervan, vooral omdat het haar een platform blijft geven waar ze haar verhaal kan vertellen.

Domitila heeft een mooi boek geschreven (in het Duits), waarin het contrast tussen onze dagelijkse wereld en de realiteit van CAMM waarin ze opgroeide steeds weer duidelijk wordt, en waarin ook haar eigen ontwikkeling van een klein meisje uit de favela tot een volwassen vrouw die zich thuis voelt op alle podia in de wereld mooi wordt beschreven. De contacten tussen CAMM en Nederland komen zo nu en dan aan de orde. Het boek maakt ook duidelijk hoe belangrijk het blijft kinderen die in een wijk als Linha do Tiro opgroeien kansen te bieden. Als CAMM-nl willen we daaraan blijven bijdragen (en natuurlijk kunt u daarbij helpen…).

Boek: Domitila Barros, 2024, Rebel Dreamer, Ullstein Taschenbuch